
نحوه کار با تایم لاین در پریمیر
پریمیر، یکی از بهترین و قدرتمندترین نرمافزارهای مخصوص تدوینگری و ویرایش ویدئو است که همانند دیگر نرمافزارهای شرکت Adobe از دیگر رقبای خود برتری دارد. به گونهای که طیف وسیعی از کاربران از یک فرد آماتور گرفته تا حرفهای، از آن استفاده میکنند.
فهرست مطالب
کار تدوین و میکس از سالها قبل فقط مختص افرادی بود که به صورت حرفهای مشغول کار بودند، اما امروزه دوربینهای خانگی در اختیار همه قرار دارد و نیاز به تدوین برای همه احساس میشود. بنابراین نرمافزار پریمیر، جزء نرمافزارهایی است که هر فردی باید از آن آگاهی داشته باشد. اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که برای ویرایش ویدئو از نرمافزار پریمیر استفاده میکنید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به آموزش تایم لاین در پریمیر و معرفی ابزارهای تایم لاین در پریمیر بپردازیم.
آموزش تایم لاین در پریمیر
در اولین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر به نحوه ورود فایل در تایم لاین میپردازیم. ابتدا نرمافزار پریمیر را باز کرده، پس از اینکه فایلها را وارد محیط برنامه کردید، به منظور ایجاد تغییر و ویرایش روی هر یک از فایلها، میبایست آن را در قسمت تایم لاین وارد کنید. روشهای بسیاری برای انجام این کار وجود دارد. میتوانید از قسمت Project در تایم لاین، فایل خود را انتخاب کنید.
به عنوان نمونه میتوانید یک فایل ویدئویی را انتخاب کرده، روی آن راست کلیک و Insert را بزنید تا به طور اتومات در کادر قرار گیرد. تنها به این نکته توجه داشته باشید که محل قرارگیری نشانگر را از قبل مشخص کنید تا فایل انتخابی در همان قسمتی که نشانگر از تایم لاین بوده، قرار گیرد. یکی دیگر از روشهای قرار دادن فایل در تایم لاین پریمیر، انتخاب فایل مورد نظر و Drag & Drop کردن درون تایم لاین است.
تنظیمات صدا در تایم لاین پریمیر
در این بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر به معرفی یکی از ابزارهای تایم لاین در پریمیر میپردازیم. اگر دقت کرده باشید، فایل ویدئویی که در قسمت قبل وارد تایم لاین کردیم، از دو بخش تشکیل شده که شامل تصویر و صوت است. بخش تصویری در ناحیه V1، V2 و V3 و بخش صوتی در ناحیه A1، A2 و A3 قرار میگیرد. در این فایل ویدئویی، با توجه به اینکه بخش تصویری آن در ناحیه V1 قرار گرفته، به طور قطع بخش صوتی آن نیز در ناحیه V2 قرار میگیرد.
در صورتی که نسبت به حذف بخش تصویری آن اقدام کنید، خواهید دید که صوتی نیز به همراه آن حذف خواهد شد. به یاد داشته باشید، همانگونه که ورود فایل صوتی به بخش ویدئویی ممنوع است، ورود فایل ویدئویی نیز به بخش صوتی مجاز نخواهد بود. با جابهجایی هر یک از فایلها به سمت چپ و راست، میتوانید مشخص کنید که هر یک در کدام قسمت قرار گیرند.
نحوه قفل کردن فایل ها در تایم لاین برنامه پریمیر
در این بخش از آموزش تایم لاین در برنامه پریمیر میخواهیم به معرفی کلیدی بنام Toggle Track Lock بپردازیم که یکی از ابزارهای تایم لاین در پریمیر است. برای آشنایی با ویژگیهای این کلید، لازم است تا تعدادی فایل را درون تایم لاین قرار دهید. برای نمونه دو فایل ویدئویی و یک فایل صوتی دارید که اگر بخواهید روی هر یک از آنها ویرایشی انجام دهید که روی دیگری اعمال نشود، میبایست آنها را قفل کنید. برای مثال اگر نشانگر را روی ویدئو و صدا قرار دهید و بخواهید آنها را از یکدیگر جدا کنید، از آنجایی که فایلها در یک ردیف قرار دارند، کلیه فایلها جدا خواهند شد. بنابراین اگر بخواهید فایلی را حذف کنید و یا Effect ای را به آن اعمال کنید، جهت جلوگیری از اعمال تغییر و جابهجایی باید از کلید Lack استفاده نمائید.
انجام این تنظیمات در تایم لاین پریمیر موجب میشود تا تمامی ردیفها قفل شده و هیچگونه ویرایشی روی آن قابل تنظیم نباشد. در صورتی که فایلها را کمی با فاصله از یکدیگر قرار دهید و نشانگر را روی فایل صوتی بگذارید، عمل پخش صورت میگیرد اما نمیتوانید روی آن راست کلیک کنید و یا آن را به حالت انتخاب در آورده و حذف کنید. به عبارتی هیچ گونه تغییری نمیتوانید بر روی آن اعمال کنید. بنابراین هنگامی که علاقهای ندارید تغییری روی فایل و تکتک ترکهای آن رخ دهد و میخواهید فقط قابلیت پخش داشته باشند، میبایست از کلید Lack استفاده کنید.
نحوه مخفی کردن فایل های تصویری در تایم لاین پریمیر
در این بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر به بررسی کلیدهای Mute و Toggle Track Output میپردازیم. Mute به معنای قطع صدا و Toggle Track Output به معنای مخفی کردن است. فرض کنید دو ویدئو در بخش تایم لاین قرار دارد که میخواهید تصویر یکی از آنها را مخفی کنید تا در دید کاربر قرار نداشته باشد. برای انجام این کار کافی است ویدئوی مورد نظر را انتخاب کنید و روی کلید Toggle Track Output یا همان چشم کلیک کنید تا تصویر آن فایل دیر برای شما نمایش داده نشود.
اگر دقت کرده باشید، در بخش تایم لاین یک فایل موجود است که یک فایل ویدئویی نیز در زیر آن قرار گرفته است. قبل از رسیدن به انتهای فایل دوم، تصویری در مانیتور نمایش داده میشود، اما پس از جابهجایی نشانگر، دیگری تصویری نشان داده نخواهد شد، چرا که Toggle Track Output آن فعال است. با غیرفعال کردن این گزینه، مجدداً میتوانید تصویر آن را مشاهده کنید. به یاد داشته باشید که ویژگی Toggle Track Output فقط مختص فایلهای تصویری مانند ویدئو، متن یا عکس است که در صفحه نمایش قابل نمایش هستند. البته این کلید با کلید Toggle Track Lock متفاوت است و شما میتوانید هرگونه تغییری را بر روی آن اعمال کنید. فقط در ناحیه مانیتور، بخش Program قابل نمایش نخواهد بود.
نحوه مخفی کردن فایل های صوتی در تایم لاین پریمیر
همانند بخش قبلی در آموزش تایم لاین در پریمیر که به مخفی کردن فایلهای تصویری در تایم لاین میپرداخیتم، در این بخش میخواهیم فایلهای صوتی را مخفی کنیم که این ویژگی برای صدا گزینه Mute است. مشاهده میکنید که در قسمت تایم لاین در پریمیر دو ویدئو موجود است، برای اینکه صدای هیچ یک از دو ویدئو شنیده نشود، میتوانید از گزینه Mute استفاده و آن را فعال کنید. در این صورت ویدئوی پخش شده تنها حاوی تصویر است و صدایی را شامل نخواهد شد.
عملکرد و کاربردهای تایم لاین در پریمیر
در این بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر به معرفی عملکرد کلیدهای Select، Copy، Cut، Paste و … پرداخته و کاربردهای آن را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد. با توجه به اینکه در حال حاضر به بخش مانیتور نیاز نداریم، پنل مربوط به تایم لاین را بزرگتر میکنیم تا با سهولت بیشتری به کار بپردازیم. سپس در بخش Project چند New Bin ایجاد کنید تا فایلهای خود را درون آن قرار دهید. یک پوشه را به ویدئو، یکی را به صدا و دیگری را به تصاویر اختصاص دهید. با دو بار کلیک کردن وارد پنجره Expert شوید و فایلهای ویدئویی خود را وارد کنید. سپس به پوشه صدا بروید و با دو بار کلیک روی آن از بخش Audio، چندین صدا را انتخاب نمائید. همچنین از پوشه تصاویر نیز چند تصویر را وارد محیط پریمیر کنید.
با انتخاب ویدئوی مورد نظر، پنجرهای تحت عنوان Clip Mismatch warning نمایش داده خواهد شد که میبایست روی Keep Existing Settings کلیک کنید. بدین ترتیب فایل انتخاب شده وارد محیط برنامه پریمیر میشود.
عملکرد دکمه Select
اولین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر و عملکرد و کاربردهای آن را به دکمه Select اختصاص دادیم. برای آشنایی بیشتر چند فایل دیگر را هم وارد محیط برنامه کنید و در قسمت تایم لاین قرار دهید. همانطور که میبینید فایلهای وارد شده، در قسمتهای مختلفی از تایم لاین برنامه قرار دارند. برای اینکه بدانید چگونه آنها را Select یا انتخاب کنید، نشانگر موس را در انتهای بالاترین فایل قرار دهید. کلیک چپ موس را نگه داشته و Drag کنید تا تمامی فایلها انتخاب شوند. در این قسمت میتوانید از کلیدهای ترکیبی Ctrl+A نیز استفاده کنید. یا اینکه روی فایل مورد نظر کلیک کرده، سپس به منوی Edit بروید و گزینه Select All را انتخاب کنید.
عملکرد دکمه Copy
دومین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر و عملکرد و کاربردهای آن را به دکمه Copy اختصاص دادیم. همانطور که میدانید کپی کردن به معنای تکثیر کردن است. با انتخاب هر فایل و راست کلیک روی آن، میتوانید Copy را انتخاب کنید و با قرار دادن نشانگر موس در نقطهای دیگر، آن را تکثیر کنید. در منوی Edit نیز دکمه Copy موجود است که میتوانید آن را انتخاب و یا از کلیدهای میانبر Ctrl+C استفاده کنید. بدین ترتیب فایل شما Copy خواهد شد. از روشهای رایج برای Copy یک فایل در اغلب برنامههای Adobe، آن است که روی فایل مورد نظر کلیک کرده تا به حالت انتخاب درآید. سپس Alt را از صفحه کلید نگه دارید و فایل مورد نظر را Drag & Drop کنید. بدین ترتیب هر تعداد که بخواهید میتوانید از فایل خود تهیه کنید.
عملکرد دکمه Cut
سومین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر و عملکرد و کاربردهای آن را به دکمه Cut اختصاص دادیم. Cut به معنای بریدن است و زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که میخواهید یک فایل را از جایی به جای دیگر انتقال دهید. برای این منظور، روی فایل مورد نظر کلیک کرده تا به حالت انتخاب درآید. سپس روی آن راست کلیک کنید و گزینه Cut را انتخاب کنید. در نقطه دیگر و جایی که میخواهید فایل در آنجا قرار گیرد، کلیک کرده و Paste کنید. بدین ترتیب فایل از نقطه A به نقطه B انتقال مییابد. در منوی Edit نیز دکمه Cut موجود است که میتوانید آن را انتخاب و یا از کلیدهای میانبر Ctrl+X استفاده کنید. بدین ترتیب فایل شما Cut خواهد شد.
عملکرد دکمه Paste
چهارمین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر و عملکرد و کاربردهای آن را به دکمه Paste اختصاص دادیم. Paste به معنای الصاق است و زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که نیاز است فایلهای Copy یا Cut شده در جای دیگری قرار گیرند و جایگزین شوند. برای نمونه روی یک فایل راست کلیک کنید و Copy را انتخاب کنید. سپس نشانگر موس را در نقطه دیگری قرار دهید و Paste کنید. در منوی Edit نیز دکمه Paste موجود است که میتوانید آن را انتخاب و یا از کلیدهای میانبر Ctrl+V استفاده کنید. بدین ترتیب فایل شما Paste خواهد شد.
همانطور که مشاهده میکنید، یک نسخه از فایل کپی شده، در قسمت مورد نظر قرار گرفت. اگر به منوی Edit بروید، مشاهده میکنید که به غیر از Paste دو گزینه دیگر تحت عنوان Paste Insert و Paste Attributes موجود است. شاید برای شما هم این سؤال پیش آمده باشد که این دو گزینه چه کاربردهایی دارند؟ در یک تعریف کلی باید بگوئیم که این دو گزینه زمانی مورد استفاده قرار میگیرند که بخواهیم ویژگیهای که روی یک فایل اعمال شده را روی فایل دیگری نیز اعمال کنیم. در ادامه مبحث بیشتر در این باره توضیح میدهیم.
عملکرد دکمه Paste Insert
پنجمین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر و عملکرد و کاربردهای آن را به دکمه Paste Insert اختصاص دادیم. برای آشنایی بیشتر با این گزینه یک فایل صوتی را Copy و نشانگر را در قسمتی از تایم لاین قرار دهید. فایلی که به رنگ آبی درآمده باشد، در حالت انتخاب قرار دارد. در اینجا ردیف V2 را انتخاب و نشانگر را روی فایلی که در این ردیف وجود دارد، قرار دهید. سپس با رفتن به منوی Edit روی Paste Insert کلیک کنید. مشاهده میکنید در نقطهای که نشانگر را قرار دادیم، فایل انتخابی شکافته و باز شد و فایل صوتی Copy شده در همان قسمت Paste شد.
ممکن است بخاطر تصویری بودن فایل، بدرستی نتواسته باشید رخداد صورت گرفته را درک کنید. اگر بخواهیم بهتر توضیح دهیم، باید بگوئیم که با کلیک روی تصویر آن را به حالت انتخاب درآورده و Copy کنید. نشانگر را وسط تصویر قرار داده و از بین V1، V2 و V3 میبایست یکی را انتخاب کنید که در اینجا V3 انتخاب شده است. از منوی Edit روی Paste Insert کلیک کنید. مشاهده خواهید کرد که تمامی فایلهایی که در آن نقطه از بازه زمانی قرار گرفتهاند، در همان راستا بُرش خورده و به اندازه فایل Copy شده، به دو تکه تبدیل شده و از یکدیگر فاصله گرفتهاند. در نهایت چون V3 را انتخاب کرده بودید، فایل مورد نظر در آن سطر قرار گرفته است.
با تکرار مجدد این کار، یعنی انتخاب تصویر و راست کلیک روی آن و انتخاب Copy، تصویر را جابهجا کرده و نشانگر را روی V1 قرار دهید. سپس از منوی Edit گزینه Paste Insert را برگزینید. مشاهده خواهید کرد به اندازه تصویر کپی شده، میان همه ترکهای تایم لاین در پریمیر فاصله ایجاد شد و فایل در نقطه V1 که انتخاب شده بود، قرار گرفت.
عملکرد دکمه Paste Attributes
ششمین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر و عملکرد و کاربردهای آن را به دکمه Paste Attributes اختصاص دادیم. براساس تنظیمات مربوط به آموزش تایم لاین در پریمیر برای ویژگیهایی همچون Effect و Color که روی یکی از فایلها قرار دارد، میتوانید آن ویژگیها را به واسطه دکمه Paste Attributes روی فایل دیگری قرار دهید، به گونهای که دیگر نیاز به تنظیم مجدد این ویژگیها و اعمال آن روی فایل دیگر نباشد.
عملکرد کلید Clear یا Delete
هفتمین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر و عملکرد و کاربردهای آن را به دکمه Clear یا Delete اختصاص دادیم. Clear یا Delete به معنای حذف و پاک کردن است و زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که بخواهیم فایلی را حذف کنیم. برای انجام این کار ابتدا میبایست فایلهای مورد نظر را انتخاب کنید، سپس با راست کلیک و انتخاب Clear نسبت به حذف آنها اقدام کنید. در منوی Edit نیز دکمه Clear موجود است که میتوانید آن را انتخاب و یا از Backspace در صفحه کلید استفاده کنید تا کلیه فایلهای موجود در پریمیر به راحتی حذف شوند. همچنین برای حذف ویژگیهای اعمال شده روی فایل میتوانید از Remove Attributes استفاده نمائید.
عملکرد کلید Ripple Delete در تایم لاین پریمیر
هشتمین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر و عملکرد و کاربردهای آن را به دکمه Delete Ripple اختصاص دادیم. در صورتی که چندین فایل در قسمت تایم لاین پریمیر داشته باشید که فاصله هر یک تا مبدأ متفاوت باشد و بین آنها فاصله وجود داشته باشد، نیازی نیست تکتکِ آنها را به صورت مجزا جابهجا کرده و در کنار یکدیگر قرار دهید، بلکه تنها کافی است در یک بخش خالی از تایم لاین راست کلیک کرده و گزینه Ripple Delete را انتخاب کنید تا فایلها به صورت مرتب در کنار یکدیگر قرار گیرند. در منوی Edit نیز دکمه Ripple Delete موجود است که میتوانید آن را انتخاب و یا از کلیدهای ترکیبی Shift+Delete استفاده کنید.
عملکرد کلید Speed/Duration
نهمین بخش از آموزش تایم لاین در پریمیر و عملکرد و کاربردهای آن را به دکمه Speed/Duration اختصاص دادیم که به واسطه آن میتوانید یک فایل ویدئویی را بصورت معکوس و از انتها به ابتدا پخش کنید. برای این منظور ابتدا فایل ویدئویی را انتخاب کرده و در بخش تایم لاین برنامه قرار دهید. CTI را به ابتدا برده و Play کنید تا فایل از ابتدا به انتها پخش شود. سپس روی فایل مورد نظر راست کلیک کرده و Speed/Duration را انتخاب کنید تا پنجره مربوطه باز شود. با استفاده از Speed میتوانید سرعت حرکت ویدئو را مشخص کنید، برای نمونه میتوان سرعت حرکت ویدئو را به گونهای تنظیم کرد که طی یک دقیقه ویدئو به اتمام برسد. جهت پخش معکوس فایل ویدئویی، لازم است تیک گزینه Reverse Speed را فعال کنید تا ویدئو بصورت برعکس پخش شود.
با غیرفعال کردن این گزینه، ویدئو مجدداً به حالت اولیه خود باز میگردد. روی Ok کلیک کرده و CTI را به ابتدا ببرید و Play کنید. پنجرهای تحت عنوان Rendering Required File نمایش داده میشود که نشان میدهد عملیات Render گیری بصورت اتومات در حال انجام است تا سرعت پخش ویدئو را بهتر کند.
هنگامی که برای اولین بار به ذخیرهسازی پروژه میپردازید، جهت جلوگیری و از بین نرفتن اطلاعات پروژه، پریمیر در بازههای زمانی مشخصی نسبت به ذخیره ویدئو اقدام میکند. در این حالت ممکن است صدا به خوبی پخش نشود، برای همین صدا را از فایل ویدئویی جدا کرده و روی فایل راست کلیک کنید. سپس گزینه Unlink را انتخاب و صدا را حذف کنید. با کلیک روی Play بهتر متوجه تغییرات خواهید شد.
سخن پایانی
در این مطلب به آموزش تایم لاین در پریمیر و معرفی ابزارهای تایم لاین در پریمیر پرداختیم و دانستیم یکی از محبوبترین و رایجترین نرمافزارها برای ویرایش ویدئو است که با وجود ابزارهای خلاقانه توانسته کمک شایانی به ساخت فیلمهای جذاب نماید. یکی از مهمترین و کاربردیترین ویژگیهای این برنامه آن است که میتوان پروژههای خود را با سایر برنامههای Adobe پیوند داد. همچنین به بررسی تنظیمات صدا، قفل کردن فایلها و مخفی کردن آنها پرداخته و ابزارهای تایم لاین در پریمیر را با یکدیگر مرور کردیم. در انتها نیز قابلیتهای Mark In و Mark Out را با یک مثال کاربردی در این زمینه بررسی کردیم.