فهرست مطالب
همه چیز درباره لایه سالید در برنامه افترافکت
در این راهنما قصد داریم تا درباره لایه های سالید در برنامه افترافکت با شما عزیزان صحبت کنیم. برای یادگیری کار با این بخش در نرم افزار افترافکت ما را تا انتهای مطلب همراهی کنید. یکی از لایههایی که در نرمافزار افترافکت گنجانده شده است، سالید (Solid) نام دارد. این لایه، نسخه سادهتری از لایه شکل (Shape) است که در آن امکان سفارشیسازی وجود ندارد. در ادامه این مطلب از آموزش افترافکت با ما همراه باشید تا شما را با سالید در افترافکت آشنا کرده و نحوه ساخت آن را با یکدیگر بررسی کنیم.
سالید در افترافکت
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، Solid یکی از لایههای سادهتر موجود در افترافکت است که برای پردازش، به زمان و تلاش کمتری نسبت به لایه Shape نیاز دارد. همین امر موجب شده است تا لایه سالید در افترافکت ، جایگزین بهتری برای ساخت پروژهها باشد. بنابراین اگر به قابلیتهای لایه Shape نیازی ندارید، بهتر است از لایه سالید استفاده کنید. میتوانید به همراه لایه سالید، از Mask هم استفاده و یک عنصر گرافیکی چشمنواز خلق کنید. همچنین میتوانید برای ایجاد افکتهای متتنی از آن کمک بگیرید.
نکته حائز اهمیت در خصوص استفاده از این لایه آن است که ایجاد لایه سالید در افترافکت، نمیتواند یک فایل رسانهای واقعی روی هارددیسک بوجود آورد. این لایه همانند آیتمهای دیگر کار کرده و از ابعاد خاصی برخوردار است. اما این بدان معنا نیست که تنظیمات لایه سالید در افترافکت ثابت و غیرقابل تغییر است و شما میتوانید در هر زمان با توجه به نیاز خود مشخصات آن را تغییر دهید.
نحوه ساخت سالید در افترافکت
لایه سالید، یکی از لایههای بسیار مهم است که برای اجرای یک پلاگین مورد استفاده قرار میگیرد. روشهای متعددی برای ساخت این لایه وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
روش اول ساخت سالید در افترافکت
یکی از روشهای رایج ایجاد سالید در افترافکت آن است که در بخش تایم لاین افترافکت راست کلیک کرده و از گزینه New، سالید را انتخاب کنید. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میکنید پنجرهای با عنوان Solid Setting نمایان خواهد شد که مربوط به تنظیمات سالید است. میتوانید با راست کلیک در قسمت Composition از گزینه Import نیز سالید را انتخاب کنید.
روش دوم ساخت سالید در افترافکت
روش دیگر ایجاد سالید در افترافکت آن است که ابتدا قسمت تایم لاین را برگزینید. سپس از منوی File گزینه Import و در نهایت سالید را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که سالید ایجاد شده به وسیله این روش با سالید قبلی متفاوت است. تفاوت آن نیز مربوط به زمانی میشود که تعداد سالیدها افزایش مییابد. اگر سالید در تایم لاین ایجاد شود، با افزایش یافتن تعداد آنها بصورت خودکار در بخش افزودن فایلها در یک گروه قرار میگیرند، اما در صورتی که سالید در بخش Composition ایجاد شده باشد، میبایست خودتان نسبت به دستهبندی آنها اقدام کنید.
تنظیمات سالید در افترافکت
در بخش تنظیمات، گزینه Name اولین بخش موجود است که باید نامی برای آن انتخاب کنید. در قسمت Size، طول و عرض را به دلخواه تنظیم کرده و اگر بخواهید این دو پارامتر بصورت همزمان با یکدیگر تغییر کنند، گزینه Lock Aspect Ratio to 16:9 (1.78) را فعال کنید. همچنین در بخش Units میتوانید واحد تغییرات و در بخش Pixel Aspect Ratio نسبت عرض پیکسل را مشخص کنید.
در صورتی که بخواهید نسبت عرض براساس تنظیمات Composition باشد، روی گزینه Make Comp Size کلیک کنید تا به رنگ آبی درآید. بدین ترتیب سالید ایجاد شده براساس ویژگیهای Composition تنظیم میشود. در قسمت Color نیز یک کادر رنگی موجود است که با کلیک روی کادر میتوانید رنگ دلخواه خود را انتخاب کنید. اگر به رنگ خاصی از تصویر موجود در صفحه نیاز دارید، کافی است روی قطرهچکان کنار آن کلیک کنید تا اشارهگر موس به شکل قطرهچکان درآید. بدین ترتیب میتوانید رنگ هر بخشی از صفحه را انتخاب کنید.
تنظیمات Solid Color
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم، با کلیک روی کادر موجود در پنجره تنظیمات سالید، پنجره دیگری تحت عنوان Solid Color باز میشود. در اینجا دو Mode رنگی را مشاهده خواهید کرد که عبارتند از : R G B و H S B. مود رنگی R G B که به معنای Red Green Blue هست و با آن آشنایی دارید، اما مود رنگی H S B به صورت زیر خواهد بود.
- H: با فعال کردن این گزینه میتوانید نوار رنگی را در صفحه جابهجا کنید.
- S: با استفاده از این گزینه میتوانید غلظت رنگ تصویر را به دلخواه تنظیم کنید.
- B: برای تنظیم روشنایی یا تیرگی رنگها نیز میتوانید از این گزینه استفاده کنید.
در کادر پائین صفحه هم که با # مشخص شده، میتوانید کد رنگ مورد نظر را وارد کنید. در این پنجره نیز قطرهچکان را دارید برای انتخاب رنگی از صفحه مورد استفاده قرار میگیرد. با زدن Ok میتوانید ویژگیهای تنظیم شده برای سالید در افترافکت را ببینید.
سالید ایجاد شده، کاملاً مطابق با ابعاد Composition است. اکنون سالید دیگری را ایجاد و مقدار طول و عرض آن را مطابق شکل زیر، به گونهای تغییر دهید که از Composition کوچکتر شود. برای یادگیری بهتر تغییر رنگها میتوانید مقاله آموزش اصلاح رنگ و نور در افترافکت را مطالعه کنید.
تنظیمات سالید در افترافکت پس از ایجاد
اگر بخواهید روی سالید ایجاد شده، تغییراتی را اعمال کنید، مثلاً اندازه و یا رنگ آن را تغییر دهید، میبایست ابتدا آن را انتخاب کنید و سپس از منوی Layer گزینه Solid Setting را انتخاب و یا از کلیدهای ترکیبی Ctrl+Shift+Y استفاده کنید.
توجه داشته باشید که اگر گزینه Preview در پنجره Solid Setting فعال باشد، میتوانید تغییرات اعمال شده را مشاهده کنید.
قابلیتهای موجود برای سالیدهای ایجاد شده
سالیدهای ایجاد شده را میتوانید با انتخاب و استفاده از کلیدهای ترکیبی Ctrl+C و Ctrl+V یا با نگه داشتن Ctrl از صفحه کلید و زدن D کپی کنید. با هر بار زدن D یک کپی از سالید ایجاد خواهد شد. بمنظور ایجاد تغییرات لازم روی سالیدهای کپی شده، یکی از آنها را انتخاب کرده و از منوی Layer، گزینه Solid Setting را انتخاب و تغییرات را اعمال کنید. بعنوان نمونه مربعی آبی رنگ ایجاد کنید، اگر گزینه Affect All Layers That Use This Solid را فعال نمائید تمامی سالیدها به این شکل تغییر خواهند کرد. برای حذف سالید در افترافکت نیز، کافی است آن را انتخاب و Delete را از صفحه کلید بزنید.
در صورت غیرفعال بودن این گزینه، تغییرات ایجاد شده فقط روی همان سالید اعمال میشود. در شکل زیر مشاهده میکنید که ما این گزینه را فعال کردهایم.
مجدداً پنجره Solid Setting را باز کرده، رنگ سالید را تغییر دهید. این بار فقط میخواهیم سالید انتخاب شده تغییر رنگ دهد. پس گزینه Affect All Layers That Use This Solid را غیرفعال کنید.
پس از ایجاد و اعمال تمامی تغییرات، در قسمت Import فایلها (وارد کردن فایل ها در افترافکت)، مشاهده خواهید کرد که پوشهای به نام Solid ایجاد شده که تمامی سالیدها در آن قرار دارد. در صورتی که Solid ای در پوشه قرار نداشت، میتوانید آن را انتخاب و به درون پوشه Drag کنید.