فهرست مطالب
آموزش تکنیک های روتوسکوپی در افترافکت و Mocha Pro
روتوسکوپی در افترافکت به شما امکان میدهد عناصر خاصی را در یک ویدیو انتخاب و جدا کنید. با استفاده از روتوسکوپی، میتوانید عناصر را از پس زمینه جدا کنید، عناصر جدیدی را به ویدیو اضافه کنید یا حرکات پیچیدهتری را ایجاد کنید. با یکی دیگر از مقالات آموزش افترافکت در خدمت شما عزیزان هستیم. افترافکت یکی از قدرتمندترین نرمافزارها در جلوههای ویژه سینمایی و پویانمایی دو بُعدی است که توانسته انقلاب عظیمی را در سینما ایجاد کند. یکی از فرآیندهایی که در صنعت فیلمسازی، ساخت موشن گرافیک و ساخت استوری موشن بسیار مورد استفاده قرار میگیرد و تقریباً در اکثر فیلمهای مشهور با چنین موضوعی مواجه خواهید شد، روتوسکوپی است.
در این فرآیند سوژه از پسزمینه خود جدا میشود. به عبارتی انیماتورها با استفاده از روتوسکوپی میتوانند شخصیتها و کاراکترهایی تحت عنوان طراحی کاراکتر واقعی خلق کنند که همانند افراد در دنیای حقیقی حرکت میکنند. اگر شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که با نرمافزار افترافکت کار میکنید و بیشتر در حوزه فیلمسازی فعالیت دارید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا به آموزش روتوسکوپی در افترافکت پرداخته و با انجام یک مثال عملی، تکنیکهای لازم برای کار با تنظیمات این ابزار را با یکدیگر مرور کنیم.
آموزش روتوسکوپی در افترافکت
یکی از تکنیکهای مورد استفاده در افترافکت روتوسکوپی (Rotoscopy) است که به واسطه آن میتوان یک موضوع و سوژه را در ویدئو انتخاب کرد و بر روی لایههای دیگر قرار داد. روشهای مختلفی برای آموزش روتوسکوپی در افترافکت وجود دارد که در ادامه به آموزش هر یک خواهیم پرداخت.
روش اول : فعالسازی Tool Roto Brush
در اولین روش از آموزش روتوسکوپی در افترافکت باید یک Composition ایجاد و فایل ویدئویی مورد نظر را وارد محیط برنامه کنید و در قسمت تایم لاین افترافکت قرار دهید. بعد از وارد کردن فایل در افترافکت و به هنگام انتخاب ویدئو، توجه داشته باشید که حرکت دوربین ثابت باشد، در غیر اینصورت دچار مشکل خواهید شد. سپس از قسمت New یک Solid به رنگ دلخواه ایجاد و طول آن را روی 20 تنظیم کنید. قبل از انجام روتوسکوپی روی سوژه، یک کپی از ویدئو تهیه کرده و در بالای لایهها قرار دهید. سپس از نوار ابزار بالای صفحه، ابزار Roto Brush Tool را فعال کنید.
با دوبار کلیک روی لایه فایل ویدئویی، پنجرهای در سمت چپ برنامه برای شما نمایش داده خواهد شد که با کلیک روی قسمتهای مختلف آن میتوانید کار هر بخش را بصورت فرضی مشاهده کنید. به عبارتی این روش، یکی از شیوههای مناسب برای انجام این کار است. اگر با نگه داشتن Alt از صفحه کلید روی کار کلیک کنید، نشانگر موس بصورت منفی درخواهد آمد. در این حالت امکان حذف بخشهایی که بصورت اضافه در اطراف سوژه مشخص شدهاند وجود دارد. در واقع با استفاده از این ابزار امکان مشخص کردن اطراف سوژه وجود دارد و پس از آن یک افکت بنام Roto Brush ایجاد میشود که میتوان به واسطه آن یک سری تنظیمات را انجام داد.
برای نمونه میتوانید با استفاده از تنظیمات موجود در این بخش، مقدار Contrast لبههای کار را مشخص نمائید. در این حالت اگر ویدئو را اجرا کنید، ممکن است با حرکت سوژه قسمتهای مشخص شده تغییر کنند که میتوانید با ابزار Roto Brush Tool آن را دوباره تنظیم کنید. در بخش Composition اصلی، اگر حالت Solo را برای لایه فعال کنید متوجه Animate شدن کار خواهید شد که با حرکت CTI به جلو، مقدار بیشتری از کار به نمایش در خواهد آمد.
تنظیمات Roto Brush Tool
تا به اینجای کار از مطلب آموزش روتوسکوپی در افترافکت با ابزار Roto Brush Tool آشنا شدید. اکنون به بررسی تنظیمات این ابزار میپردازیم. در قسمت تایم لاین میتوانید تنظیمات مربوط به Roto Brush Tool را در لیست بازشوی ویدئو مشاهده کنید. اکنون دو بار روی فایل ویدئویی کلیک کنید تا در پنجرهای جداگانه به نمایش درآید. این کار را ادامه داده و در بازههای زمانی متفاوت اطراف سوژه را به طور دقیق در هر فریم مشخص کنید تا نتیجه نهایی دقیق باشد.
توجه داشته باشید که در هر فریم، اگر قسمتی به کار اضافه شد، با نگه داشتن Alt از صفحه کلید و استفاده از موس آن را حذف کنید. همچنین اگر قسمتی از سوژه حذف شده بود، با کلیک آن را اضافه کنید. در ادامه Composition اصلی فایل ویدئویی را از حالت Solo خارج نمائید و Solid ایجاد شده را در کنار سوژه مورد نظر قرار دهید. بدین ترتیب مشاهده خواهید کرد که سوژه روی Solid قرار میگیرد و از جلوی آن رد میشود.
حال میتوانید از گزینههای موجود در این افکت، تنظیماتی را روی کار اعمال نمائید تا نتیجه نهایی دقیقتر و واضحتر شود. به عنوان نمونه اگر بخشهای اضافی وجود داشت میتوانید Shift Edge را افزایش داده و مشکل را برطرف سازید. بدین ترتیب Mask ایجاد شده در اطراف سوژه، به سمت داخل حرکت کرده و بخشهای اضافی حذف میشوند. همچنین در صورتی که بخشی از سوژه انتخاب نشده باشد، با کاهش این گزینه Mask را افزایش داده تا به کار اضافه شود. حال میتوانید افکت Roto Brush را حذف کنید تا به بررسی روش دیگری برای ایجاد این حالت بپردازیم.
روش دوم : فعالسازی Pen Tool
در این روش از آموزش روتوسکوپی در افترافکت، به فعال کردن ابزار Pen Tool میپردازیم. برای انجام این کار لازم است ابتدا روی فایل ویدئویی کلیک کنید تا به حالت انتخاب درآید. سپس ابزار Pen Tool را فعال کرده و در اطراف سوژه یک Mask به صورت دستی ایجاد کنید.
با فشردن دکمه Pg Dn از صفحه کلید، در فریمها جابهجا شده و Mask ایجاد شده در هر فریم را روی سوژه قرار دهید. اگر در فریمی یک بخش به سوژه اضافه و یا از آن حذف شد، میتوانید با استفاده از ابزار Selection نقاط ایجاد شده بر روی سوژه را تنظیم کنید. توجه داشته باشید که بخشهای مهم سوژه باید به صورت دقیق انتخاب شوند تا روی Solid قرار گیرند. البته استفاده از این روش چندان توصیه نمیشود، چرا که از دقت کمتری برخوردار است.
برای دقت بیشتر هنگام استفاده از Mask میبایست برای قسمتهای مختلف سوژه به صورت جداگانه Mask ایجاد کنید. به عنوان نمونه همانطور که در شکل زیر میبینید، ابتدا برای سر سوژه یک Mask ایجاد کنید و در هر فریم آن را تنظیم کنید تا برای گزینه Mask Path در هر فریم، یک Keyframe ایجاد و Animate شود.
اکنون بر روی تمامی فریمها کلیک کنید تا به حالت انتخاب شده درآید. سپس ابزار Pen را فعال کرده و مشابه قسمت قبل، این روند را برای بالا تنه سوژه انجام دهید. توجه داشته باشید که نیازی نیست این روند را برای تمامی بخشهای سوژه انجام دهید، بلکه تنها قسمتهایی را مدنظر داشته باشید که از Solid گذر میکنند. در ادامه قسمت پایین تنه را نیز همانند سایر بخشهای قبلی تنظیم کنید.
روش سوم : استفاده از Mocha
در این روش از آموزش روتوسکوپی در افترافکت، به استفاده از Mocha میپردازیم. برای این منظور ابتدا Mask های حالت قبل را حذف کرده و فایل را در حالت انتخاب شده قرار دهید. سپس از منوی Animation گزینه Track Mocha را انتخاب کنید تا افکت مربوط به آن نمایش داده شود.
اینک روی Launch Mocha AE کلیک کنید تا وارد بخش Mocha شوید. در این حالت میبایست کار را به بخشهای مختلفی تقسیم کنید و به ایجاد یک سری لایه برای کار بپردازید. همچنین به منظور Track کردن و ایجاد لایههای مورد نظر، گزینه Create X-Spline Layer را انتخاب نموده تا ابزار مربوطه فعال شود. سپس در بخش مورد نظر کلیک کنید تا Track ایجاد گردد. پس از راست کلیک و تشکیل Track دکمه Track Forward را انتخاب کنید تا یک لایه برایتان ایجاد شود.
اکنون کار را Play و به دقت نگاه کنید تا در زمانهایی که Track جابهجا میشود، آن را مجدداً تنظیم نمائید. این تنظیمات را برای تمامی بخشهای مورد نظر انجام دهید.
برای ورود لایهها به محیط افترافکت، دکمه Export Shape Data را انتخاب کنید. سپس در پنجره باز شده، گزینه Selected Layer را انتخاب و روی دکمه Copy to Clipboard کلیک کنید. سپس در محیط افترافکت، روی فایل ویدئویی خود Paste نمائید. بدین ترتیب مشاهده خواهید کرد که قسمت Track شده در مانیتور نمایش داده میشود. اکنون با کپی فایل ویدئویی، مشاهده خواهید کرد که یک افکت به نام Mocha Shape به صورت اتوماتیک ایجاد میشود. این افکت را حذف کرده و یک کپی دیگر از فایل تهیه کنید. با استفاده از نرمافزار Mocha AE لایههای دیگر را انتخاب و مشابه حالت قبل وارد محیط افترافکت نمائید. با وجود هر دو قسمت بطور همزمان در نرمافزار، اگر یک Solid ایجاد کنید، تصویر روی Mask قرار خواهد گرفت.
سخن پایانی
در این مطلب به آموزش روتوسکوپی در افترافکت پرداخته و دانستیم تکنیکی است که به کمک آن میتوان یک سوژه را در ویدئو انتخاب کرد و روی لایههای دیگر قرار داد. روشهای مختلفی برای انجام روتوسکوپی در افترافکت وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها پرداختیم و به همراه یک مثال عملی، تکنیکها و تنظیمات لازم برای انجام این کار را با یکدیگر مرور کردیم. در صورت آگاهی از تکنیکهای انجام روتوسکوپی در افترافکت میتوان به خلق شخصیتها و کاراکترهای واقعی در صنعت فیلمسازی پرداخت و صحنههای بسیار خوبی را به وجود آورد.